Ortoreksi – sykelig sunt.

Lege Steven Bratmanintroduserte begrepet ortoreksi i en fagartikkel i 1997. Han beskrev fenomener han så i sitt eget nærmiljø: at personer med helsekost kunne bli så besatt av sunnhet at det skadet helsen. Ortho- er gresk for riktig. Man blir så opptatt av å spise riktig at det blir galt. Senere kom han med boken ”Health […]

Lege Steven Bratmanintroduserte begrepet ortoreksi i en fagartikkel i 1997. Han beskrev fenomener han så i sitt eget nærmiljø: at personer med helsekost kunne bli så besatt av sunnhet at det skadet helsen.

Ortho- er gresk for riktig. Man blir så opptatt av å spise riktig at det blir galt. Senere kom han med boken ”Health food junkies”. Han har også i snart tjue år vært ansvarlig for hjemmesiden og debattforumet www.orthorexia.com.

Bratmans opprinnelige beskrivelser handlet om helsekostmiljøene og delvis hippiebevegelsen i California. I dag har opptattheten av det sunne sprengt seg langt utenfor slike miljøer, og er meget gjenkjennelig i dagens normalkultur. Streben etter sunnhet og helse kan ha flytende grenser til helseangst. Som behandlere og forskere merker vi hvordan slike forestillinger blir tydelige i kliniske presentasjonen av spiseforstyrrelser i dag.