Villa SULT-prisen 2022 tildeles Martin Eia-Revheim

Villa SULT-prisen går i år meget velfortjent til Martin Eia-Revheim. Han får prisen for boken «Å sette sammen bitene. Min historie om vold, skam og reparasjon». Boken ble tidligere i år utgitt på forlaget Cappelen Damm. Det er en bok om å vokse opp med en fars svik og svikt, av vold og uforutsigbarhet. Boken […]

Villa SULT-prisen går i år meget velfortjent til Martin Eia-Revheim. Han får prisen for boken «Å sette sammen bitene. Min historie om vold, skam og reparasjon». Boken ble tidligere i år utgitt på forlaget Cappelen Damm.

Det er en bok om å vokse opp med en fars svik og svikt, av vold og uforutsigbarhet. Boken er meget ambisiøs. Den ønsker å avlyse arvesynden. Intet mindre. Det er ikke Bibelens vi snakker om, men den verdslige arvesynden som gjør at psykisk smerte, misbruk, lidelser og skadete liv går i arv i generasjoner og familier.

Med denne boken rapporterer Martin Eia-Revheim om sin årelange kamp for å lage og eie sin egen historie. Vi er menneske av kjøtt og blod. Men vi er også laget av mer. Vi har språk. Vi er også fortellinger. Det er alt annet enn uviktig hvilke fortellinger vi har om oss selv. De er med å styre hvordan vi lever. Dype skamfortellinger om en selv fører ofte til at vi blir stående samme sted.

At noen får laget nye fortellinger om oppvekst, kan være avgjørende for andre. Noen, som Martin Eia-Revheim, går opp et spor, skaper ord til mulig gjenkjennelse for andre, og kan slik sett faktisk være livreddende for andre.

Det er en meget ærgjerrig bok. Den heter «Å sette sammen bitene». Ja, det er et sterkt og plagsomt bilde. Oppvekst som slike, med forvirrende beskjeder og atferd fra voksne, kan bidra til at et barn mentalt blir i løse biter. Det er sprengte sinn, og det kan være som om delene av personligheten lever sine egne liv. Man kan som skadet bli sin egen sabotør. Livsjobben – for personen det gjelder, og forhåpentligvis med oss hjelpere på lag – er å bidra til å integrere. Deler skal bli til helhet.

Boken er ikke minst klok fordi den tydelig viser oss noe om det menneskelige vi kaller kompleksitet. Det er ikke enten-eller, svart-hvitt, men både-og, ikke entydig, men flertydig – og ofte på forvirrende vis. Ambivalens er en av de absolutt store menneskelige følelsene. Faren var også en god far. Far og sønn hadde musikken sammen. Dette er også en bok om kjærlighet og lengsel, og således langt mer enn skuffelse og bitterhet.

Får du litt kjærlighet, vil du har mer, skriver Martin Eia-Revheim i boken. Og det er ikke lett, fortsatt ikke, mange tiår senere. Han skriver: Jeg strekker meg mot lyset, men står ikke under lyset enda.

Fakta om Villa SULT-prisen:

  • Prisen skal gå til en person/er eller en organisasjon som positivt bidrar til oppmerksomhet og bevissthet om spiseforstyrrelser – og beslektede fenomener.
  • Juryen har bestått av professor/psykiater/direktør Finn Skårderud og psykologspesialist/faglig direktør Bente Sommerfeldt, begge fra Villa SULT.
  • Tildelingen skjer i september hvert år på stiftelsesdatoen til Villa SULT.
  • Villa SULT-prisen er tidligere tildelt familieterapeut Per Erik Ristvedt (2018), forfatter Hanne Ørstavik (2019), tidligere enhetsleder ved Spiseforstyrrelsespoliklinikken på Gaustad OUS Åse Minde (2020) og forfatterparet, datter og far, Vilde Bratland Hansen og Odd Werner          Hansen (20221).