Villa SULT-prisen 2019 tildeles Hanne Ørstavik.

Villa SULT-prisen ble etablert og første gang delt ut i 2018. Prisen skal gå til en person eller organisasjon som positivt bidrar til oppmerksomhet og bevissthet om spiseforstyrrelser og beslektete fenomener.  Villa SULT-prisen 2019 går til forfatter HANNE ØRSTAVIK.  Fra juryens begrunnelse:Hanne Ørstavik har gjennom hele sitt forfatterskap på mesterlig vis portrettert de finurlige og […]

Villa SULT-prisen ble etablert og første gang delt ut i 2018. Prisen skal gå til en person eller organisasjon som positivt bidrar til oppmerksomhet og bevissthet om spiseforstyrrelser og beslektete fenomener. 

Villa SULT-prisen 2019 går til forfatter HANNE ØRSTAVIK. 


Fra juryens begrunnelse:
Hanne Ørstavik har gjennom hele sitt forfatterskap på mesterlig vis portrettert de finurlige og kompliserte samspillene mellom kropp, sinn og intime forhold. Flere av tekstene rommer dype innsikter om kostnadene ved å jage etter psykisk kontroll og beskyttelse ved å anvende kroppen som redskap. Én meget god illustrasjon på dette er romanen Hyenene fra 2011. Dette er en beretning om gradvis å åpne opp for seg selv, for maten, for kroppslig sanselighet. Også de nyere romanene bekrefter en slik positiv henvendelse til sansene, verden og menneskene. I fjorårets lysende og presise Roman. Milano fortsetter Ørstavik undersøkelsen av hvordan forholdet til mat og kropp kan henge sammen med evnen til å ta imot kjærlighet og å komme andre mennesker nær. 

Gjennom sine presise litterære beskrivelser i sitt romanunivers bidrar hun med innsikter som kan komme mange andre til gode. Det gjelder personer som selv streber med kropp og mat, venner og familier og ikke minst profesjonelle. 

  • Juryen har bestått av professor/psykiater Finn Skårderud og psykologspesialist/faglig direktør Bente Sommerfeldt, begge fra Villa SULT. 
  • Tildelingen vil finne sted i slutten av mars, når Ørstavik er i Norge. Hun bor til daglig i Italia.
  • Villa SULT-prisen 2018 ble gitt til familieterapeut Per Erik Ristvedt ved Villa SULT, spesielt for sin sentrale rolle i Villa SULT lavterskeltilbud. 

    Foto: Baard Henriksen.